×
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.

Activități în perioada de implementare a proiectului Activități în perioada de sustenabilitate a proiectului
 

Activități în perioada de sustenabilitate a proiectului

 
 
 

 

Activităţi realizate în perioada de sustenabilitate 01.01.2024-31.12.2024
 și rezultate obținute

1 Sustenabilitatea serviciilor de educație

A4.1Sprijin pentru cresterea accesului si participarii la educația timpurie - învațamânt prescolar


-26 de preșcolari au beneficiat de masă caldă, activități sportive, activități educative ,jocuri de atenție, de îndemânare,de coordonare,de cooperare,activități practice de decupare,lipire,decorare,activități de dezvoltare personală, exerciții matematice ,jocuri sportive, vizionare  piese de teatru
La data 01.09.2024 -11 preșcolari pleacă către clasa pregătitoare fiind înlocuiți cu alti 11 prescolari,în total 37 de prescolari au participat în anul 2024 la activități în cadrul Centrului Comunitar.


Rezultate obtinute-37 de beneficiari au servit masa calda de 3 ori/per saptamană /12 luni în perioada 01.01.2024-31.12.2024
Pentru fiecare beneficiar s-au întocmit câte un plan individual de interventie.

A4.2 Servicii de educatie parentala pentru parintii copiilor prescolari și scolari


-80 de părinți ai copiilor preșcolari și școlari înscriși in centru au participat la activități de consiliere de grup și individuale părinte-copil.Au fost abordate următoarele teme:Să găsim soluții fără violență/Emoțiile noastre/Cum să avem grijă de noi înșine/Comunicarea școlară eficientă/Prietenia/A fi împreună.

Rezultate obținute-Au avut loc 80 de întâlniri individuale părinte copil și 12 întâlniri de grup ,câte 1 per lună.

A5.1 Masuri inovative de interventie in domeniul comunicării cu copiii

-69 de școlari au participat la activități educative, activități sportive,activități de educație împotriva discriminării,violenței,vizionări de filme, activități de lectură, servirea unei mese calde.Cei 69 de școlari au fost împârțiți în 3 grupe.Aceștia au participat cel puțin 1 dată per săptămâna la activități.


Rezultate obținute-69 școlari participanți,69 de planuri de intervenție realizate .

2.Sustenabilitatea serviciilor de ocupare

A6.2 Măsuri de promovare și sprijinire a activităților de antreprenoriat
A continuat activitatea de consultanta pentru identificarea și accesarea finantărilor nerambursabile prin intermediul consultantului de afaceri. Serviciile de consultanta au  fost acordate  după cum urmează:
1.întâlniri one-to-one consultant de afaceri  - persoane inactive
 2. Întâlniri de grup ,o data la 3 luni .
Tematica abordată a fost
1.Obținerea capitalului necesar pentru deschiderea unei afaceri în mediul rural –februarie 2024, 21 participanți
2. Femeia antreprenor –mai 2024-40 participanți
3.Evaluare și eligibilitate pentru accesare fonduri nerambursabile-august 2024, 19 participanți
4.Informare  și eligibilitate pentru accesarea de fonduri nerambursabile-montare panouri fotovoltaice ,noiembrie 2024-80 participanți.
Rezultate obținute-160 de persoane tinere/adulți inactivi au primit sprijin si consultantă.

Sustenabilitatea serviciilor socio-medicale
A7 Servicii de îngrijire socio-medicale adresate persoanelor vârstnice
În perioada 01.01.2024-31.12.2024 au continuat in cadrul Centrului Comunitar Multifuncțional Baia oferirea de servicii socio-medicale pentru acordarea de sprijin persoanelor vârstnice cu vârsta de peste 64 de ani .Aceștia au beneficiat de
1.Acordarea de consultatii in cabinete
2.Oferirea de servicii medicale de bază, spre exemplu: efectuare ecografie, efectuare electrocardiograma, masurare glicemie, masurare tensiune, prescriere si oferire medicamente pentru afectiuni usoare (migrene, dureri usoare, indigestii, gripe etc.);
4.A fost și este tinută evidenta bolilor cronice ale persoanelor vârstnice și s-a monitorizat evolutia acestora.


Rezultate obtinute: Un număr de 75 de vârstnici   vulnerabili, fără asigurare medicală, fără venituri/cu venituri mici din care nu iși pot acoperi cheltuielile zilnice au beneficiat de servicii socio-medicale în cadrul centrului .

Activitâțile desfășurate au fost promovate pe pagina de facebook a proiectului https://www.facebook.com/?locale=ro_RO
Toate cheltuielile privind plata utilităților , a materialelor de curățenie , a furniturilor necesare au fost suportate de către Bugetul local al UAT COMUNA BAIA.


În  sala multifuncțională a Centrului Comunitar au avut loc pe parcursul anului 2024 spectacole artistice oferite de copii din centru pentru comunitate, spectacole de teatru de păpuși , întâlniri cetățenești, Ziua Porților Deschise.

 

 

 
 

   Începând cu data de 01.01.2024 are loc perioada de 5 ani de sustenabilitate pentru proiectul "Măsuri integrate de dezvoltare locală."

   Povestea continuă prin acordarea de Servicii de consiliere și sprijin pentru familie și copii după cum urmează:

1. 20 de preșcolari cu vârste cuprinse între 3-6 ani continua să participe de trei ori pe săptămână la activități recreative cu ajutorul unui educator și a unui profesor de sport,servirea unei mese calde.

2. 80 de școlari participâ la activități educationale , activități recreative ,jocuri sportive ,activități de consiliere pe antidiscriminare, bulling și incluziune școlară prin intermediul unui învățător și a unui consilier. Toti cei 80 de școlari sunt organizati in 3 grupe de studiu și participă cel putin o data pe săptămână la servirea unei mese calde și la activitățile sus-mentionate. Hotărârea de a servi o masă caldă cei 80 de școlari aparține UAT Comuna Baia, în forma înitială a proiectului masa caldă pentru școlari nu era inclusă.

3. Părinții celor 20 de preșcolari și 80 de școlari vor beneficia în continuare de consiliere parentală. Pe timpul implementării proiectului activitatea de consiliere one-to-one, părinte –copil a fost cea mai solicitată. Vor continua aceste activități cu ajutorul unui consilier parental care va veni în plus și cu activități de grup cu școlarii.

4. Profesorul de sport va desfășura activități sportive/ jocuri recreative cu toti copii prezenti în Centrul Comunitar .
Servicii de asistență comunitară unde continuă:

   - Acordarea de servicii socio-medicale pentru 80 de vârstnici care vor beneficia de consultații gratuite, electrocardiogramă și ecografii oferite de 1 medic, 2 asistenți medicali și un asistent social.
   - Acordarea de consultanță și sprijin pentru accesarea de fonduri nerambursabile pentru tineri / persoane inactive și șomeri de către un consultan afaceri

   Toate acțiunile desfășurate în cadrul Centrului Comunitar pentru diferitele categorii de persoane-copii, tineri, adulți, vărstnici sunt menite să sprijine comunitatea locală.
   În perioada implementării proiectului s-a observat o îmbunătățire a calității vieții pentru cei 500 de beneficiari implicați, astfel s-a hotărât ca în următorii 5 ani (perioadă de sustenabilitate proiect) să continue exemplele de bună practică.

   De ce vin beneficiarii la centru? Voi cita din răspunsurile dumnealor:
Alexandra (5 ani) vine la centru să se joace fiindcă pe strada unde locuieste nu sunt copii.
Răzvan (9 ani) vine la centru fiindcă poate mânca ciorbă caldă. Acasă sunt 8 frati și nu le ajunge mâncarea de fiecare dată .
Andrei și David (9 ani) sunt bucuroși că au o sală de sport și pot juca baschet.
Daria (10 ani) este bucuroasă că își poate alege orice carte din biblioteca centrului și poate citi în voie.
Tanti "Maria" vine la centru pentru consultatiile și pentru oferirea de medicamente gratuite. Pensia de 1025 lei nu-i ajunge o lună întreagă pentru plata facturilor și mâncare. Renunța să-și cumpere medicamente fiindcă nu-i ajungeau banii.

   Cu ajutorul grantului oferit de Norvegia, comunitatea a reușit să își îmbunătățească condițiile de viață, să își sporească accesul la educație și să își crească șansele de angajare. Acest proiect este un exemplu demn de urmat despre modul în care o investiție bine gândită poate aduce beneficii pe termen lung unei comunități întregi.

 
25 mai 2024 - Ziua Porților deschise
>>> galerie foto
 
   Am deschis larg porțile centrului pentru întreaga comunitate. Am pregătit activități sportive, dansuri populare și activități înteractive: pictură pe față, confecționarea unor figurine din baloane.    Au fost alături de noi, copii, tineri, părinți, bunici. Ne-am bucurat ,împreună ,de activitățile pregătite. SÂMBĂTĂ 25 mai 2024 în intervalul orar 9,00-16,00 centrul s-a transformat într-un loc în care am simțit bucuria de a fi parte a unei comunități unite. Ne bucurăm că ne-ați trecut pragul!
    De un real succes s-au bucurat activitățile de pictură pe față și confecționarea de figurine din baloane. Lăsăm imaginile să vorbească de la sine.